Evenimente


Interviu cu prof. Andre Sirota


Psihanaliza în perioada pandemiei

Seminar sustinut de Dr. Psih. Roland Havas


Roland Havas, psihiatru şi psihanalist de origine română, membru al Societăţii Psihanalitice din Paris, fondatorul Bureaux d'aide Psychologique Universitaire din Paris, a susţinut un seminar pentru membrii Asociaţiei de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică din Bucureşti, având ca temă „Psihanaliza in perioada pandemiei”. În prezentarea susţinută, a pus accentul pe modificările cadrului şi implicaţiile ce reies de aici. Roland Havas a vorbit despre diverse tipuri de reacţii observate atat la pacienti cat si la psihoterapeuti. Spre exemplu, sunt pacienţi care “folosesc” situația traumatică actuală pentru a evita travaliul interior pe care îl necesită anumite elemente traumatice din trecut.  Sau, la alţii, a observat ridicarea unor rezistenţe, ceea ce permite, spre exemplu, pentru intaia oara, manifestarea unui transfer negativ. În a doua parte a seminarului, unul dintre membrii Asociaţiei a prezentat aspecte din propria practică, legate de trecerea de la desfăşurarea şedinţelor in cabinet, fata in fata, catre sustinerea sedintelor de psihoterapie online.

Detalii
Seminar pentru membrii si candidatii ACPPB precum si din alte asociatii de psihoterapie

Seminar sustinut de Andre Sirota


Program:

Despre agresivitate: Vineri, 1 noiembrie, ora 17.00 – 19.30

A intelege si a dejuca tentativele si intreprinderile perverse in relatiile sociale si profesionale: Sambata 2 noiembrie, ora 10.00 – 12.45 si 14.00-16.30

Detalii
Copiii abandonati de parintii care lucreaza in strainatate Au parintii nevoie de copiii carora le dau nastere ? Si, daca da, de ce? Au copiii nevoie de parinti pentru a-si forma sentimentul existentei ? Ce este acest sentiment al existentei ?

Seminar sustinut de Andre Sirota


la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti, Sala de Consiliu, sos. Panduri, nr. 90, sector 5, Bucuresti.

Seminar destinat unui numar restrans de persoane interesate de aceasta problematica.

 

Pentru a participa la o masa rotunda cu alti interlocutori despre raportul cu copilaria in lumea contemporana si a contribui la schimburi menite sa aduca clarificari despre ceea ce se joaca in relatiile dintre generatii, despre responsabilitatile psihologice si educative pe care trebuie sa le cunoastem si sa le asumam atunci cand ne decidem sa dam nastere unui copil, imi pot pune diverse intrebari cu voce tare, pentru a cauta raspunsuri printr-un dialog purtat impreuna.

Detalii
Emergenta constiintei, o descoperire intoarsa catre sine a vietii psihice si formarea sentimentului de existenta

Seminar sustinut de Andre Sirota


Program:

1.      Miercuri, 30 octombrie, ora 17.30 – 19.30

la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, Universitatea Bucuresti

sos. Panduri, nr. 90, sector 5. Amfiteatru parter.

 

De cand s-a sfarsit traiul in hoarde primitive, cu cate 20 pana la 30 de indivizi, specific unor vremuri foarte indepartate, asimilabile partial preistoriei umanitatii, cu alte cuvinte inaintea aparitiei limbajului vorbit, si pana la nasterea primelor societati, ce s-a petrecut pentru ca aceasta schimbare sa se produca? Ce vrea sa spuna semnificantul societate? Ce vrea sa spuna constiinta? Constiinta de sine, constiinta a propriei sale existente si a existentei celuilalt separat de sine, si constiinta morala – inseamna toate acestea « acelasi lucru » ? Ce vrea sa spuna sentimentul existentei sau cel antagonic, de insignifianta socio-existentiala si de inexistenta ? Putem creste psihic si in relatie cu ceilalti in lumea contemporana fara sa reflectam profund la aceste intrebari si la multe altele ?

Experienta participarii la grupuri de formare sau experinta de conducere a acestui gen de grupuri ne poate releva ceva despre aceste intrebari. Reflectiile ce vor fi propuse provin din diferitele practici clinice de grup. Ele vor fi puse in discutie impreuna cu persoanele ce vor fi prezente.

 

-Seminar gratuit. Tradus in limba romana.

Nu este necesara inscrierea.

Detalii
Seminar sustinut de Avi Berman – Tel Aviv

Seminar sustinut de Avi Berman


Tema seminarului :
-Identificarea cu agresorul - martie 2019

Prezentare Avi Berman :
doctor in psihologie, psihanalist si analist de grup, membru al Tel- Aviv Institute of Contemporary Psychoanalysis si The Israeli Institute of Group Analysis, professor la Universitatea din tel-Aviv. 

Detalii
Seminar sustinut de Andre Sirota

Seminar sustinut de Andre Sirota


Prezentare Andre Sirota :
Andre Sirota este profesor emerit la Universitatea Paris- Nanterre si presedinte al Societatii Franceze de Psihoterapie Psihanalitica de Grup Evenimentul a reprezentat o colaborare cu Asociatia Romana de Psihanaliza de Grup.

Tema seminarului :
-Perversul narcisic - A intelege, a dejuca, a depasi – februarie 2018

Detalii
Seminarii sustinute de Gila Ofer (Israel)

Seminar sustinut de Gila Ofer


Tema seminariilor :
-Modernitatea complexului lui Oedip – februarie 2019
-Trauma fraterna si Legea mamei - Martie 2018
-De la ura si razbunare la iertare - Ianuarie 2018
-Gender multiplicity – ianuarie 2017 si martie 2017
-Dirijor si psihoterapeut  – iulie 2016
-Supervizari de grup - martie si mai 2016
-Despre vis  – Octombrie 2017
-Tertul analitic  la Thomas Ogden –februarie 2015
-Psihanaliza relationala, mai 2014

Detalii
Seminar sustinut de John Schlapoberschy (Anglia)

Seminar sustinut de John Schlapoberschy


Prezentare John Schlapoberschy :
Psihoterapeut consultant in practica privata la Bloomsbury, Londra: psihoterapie individuala, de cuplu si de grup, Membru Onorific al Cercetarii, Birkbeck, University of London.
Analist in formare, supervizor si profesor la Institute of Group Analysis, Londra.
Autor: "From The Couch To The Circle: Group-Analytic Psychotherapy in Practice", Routledge, 2016

 

Tema seminarului :
-Procesul psihoterapei individuale – decembrie 2017

Detalii
Seminar sustinut de Robi Friedman (Israel)

Seminar sustinut de Robi Friedman


Robi Friedmandoctor in Psihologie, este psiholog clinician practicant din Haifa, Israel. Lucreaza la catedra facultatii din cadrul Universitatii Haifa. Este presedintele asociatiei Group Analytic Society International,  co-fondator al Institutului de Analiza de Grup din Israel si fost presedinte al Asociatiei pentru Psihoterapie de Grup din Istrael. Cu un doctorat in Psihologie Clinica al Universitatii din Zurich, Robi Friedman a sustinut conferinte  in peste douasprezece tari in intreaga lume, de-a lungul ultimelor doua decenii, cu subiecte precum visele in psihoterapia de grup, unitatea si separarea genurilor, si natura proceselor sociale inconstiente. Dr. Friedman este co-editor al cartilor „Vise in Psihoterapia de Grup” si „Dorinta, Pasiune si Gen: Implicatii Clinice”, si autor a peste treizeci de articole si esee publicate in numeroase reviste international.  De asemenea a publicat capitole in carti precum „ Inconstientul Social in Persoane, Grupuri si Societati” si „ Ghid al Psihoterapiei de Grup Wiley-Blackwell.

Tema seminarului :
-Despre vis, ianuarie 2017

Detalii
Seminar sustinut de Uri Levin (Israel)

Seminar sustinut de Uri Levin


Teoria lui Foulkes – februarie 2017 
De ce grupuri ? - mai 2015

Detalii
Seminar sustinut de Judit Meszaros (Budapesta)

Seminar sustinut de Judit Meszaros


Seminar sustinut de Judit Meszaros – Contra-transferul si Teoria traumei la Sandor Ferenczinoiembrie 2012.

Trauma si rezilienta, 23-24 noiembrie  2013

Prezentare a lui Judit Meszaros:
Training analyst and supervisor of the Hungarian Psychoanalytical Society
2008- 2009  General Secretary of the European Psychoanalytical Federation (EPF)
2008-           Member of the Archíves Committee of the EPF
2006-           President of the International Sándor Ferenczi Foundation
2001-           Training and supervisor analyst of the Hungarian Psychoanalytical Society
                   and the Interntational Psychoanalytic Association (IPA)
2001- 2008  Member of the “Trauma Reseach Study Group” (EPF)

Detalii
Seminar "Anna Freud"

Andrei Constantinescu,  psihanalist, psiholog clinican şi formator, a susţinut un atelier on-line despre Anna Freud. Participanţii au aflat despre biografia Annei Freud şi despre parcursul ei profesional. Ea a făcut primele comunicări ştiinţifice despre tehnica analizei copilului la Societatea de Psihanaliză din Viena între 1926-1927. E vorba de un ciclu de patru conferinţe grupat sub titlul “Tratamentul psihanalitic al copilului”. Încă din acest moment, ea anunţa o serie de schimbări ale tehnicii psihanalitice clasice, pentru a o adapta la tratamentul copiilor. O contribuţie majoră a Annei Freud, este faptul că propune o teorie a dezvoltării conform unor “linii de dezvoltare”. În cadrul atelierului am discutat mai în amănunt una dintre aceste linii de dezvoltare propuse de ea, anume “de la corp la jucărie şi de la joacă la muncă.”

Detalii
Relatii de iubire

Program workshop: 
-Daniela Luca - ”Iubire cu sfârșit, iubire fără sfârșit” – sau despre destinul iubirii  în psihanaliză și literatură.
-Andrei Constantinescu - Normativitate si medialitate în psihoterapia psihanalitică - note despre asimilarea noilor tehnologii de comunicare în relatia terapeutică
-Corneliu Irimia - Rescrierea istoriei emotionale printr-o relatie de iubire

Detalii
Chipuri ale Intimitatii

(Workshop-ul a inclus sarbatorirea a 10 ani de activitate ai ACPPB) 

Detalii
SPRE SUFLETUL OMULUI, PE CARARILE ARTEI

Traim intr-o societate in care munca efectuata si serviciile primite sunt foarte specializate si fiecare cunoaste in profunzime doar o parte ingusta din ceea ce reprezinta functionarea unui om normal, in viata de zi cu zi. Si totusi, ca psihologi, suntem confruntati cu necesitatea de a observa destinul intreg al unei persoane, in multitudinea determinarilor sale, in contextul cel mai larg al vietii sale - asa incat sa intelegem ce se intampla cu el, cum am putea sa-i usuram suferinta si sa-i sprijinim dezvoltarea. Ideea de baza a acestui curs este aceea ca studiul artei ne ajuta in mod deosebit in demersul de a intelege ansamblul vietii unui om, de a capata o perspectiva care merge dincolo de limitarile inerente utilizarii limbajelor de specialitate. Metoda de fond folosita aici este fenomenologia, o abordare care integreaza cu usurinta cunostinte din psihologie, psihanaliza sau estetica; totodata, in cadrul fiecarui curs va fi prezentat un autor consacrat, cu metoda sa de a studia artele si relevanta operelor de arta pentru intelegerea omului.

Detalii
A fi parinte, a fi copil

Va invitam la o intalnire cu doi psihologi cu o mare experienta in lucrul cu adultii, copii si adolescentii :

- Andrei Constantinescu, psiholog principal, psihoterapeut.
- Mihaela Dragan, psiholog clinician principal, psihoterapeut.

Atelierele sunt deschise parintilor care doresc sa inteleaga ce se intampla cu copilul (adolescentul) lor, de ce anume adopta el un anumit comportament in relatia cu parintii, scoala, prietenii. Intr-un cadru agreabil, destinat punerii de intrebari si impartasirii experientei proprii, intr-un climat de deplina confidentialitate si incredere vom explora relatia parinte – copil, adolescent – parinte pentru a obtine o schimbare si o imbunatatire a acesteia.

Detalii
Cum sa organizezi un atelier de dezvoltare personala – martie 2018

Beneficiile participarii la acest curs:
-formarea si dezvoltarea de abilitati de practica profesionala,
-dezvoltarea abilitatilor de a construi un program si de a gestiona un proces de dezvotare personala folosind instrumente expresiv-creative;
-dezvoltarea unor abilitati avansate de a interpreta mesajele si observatiile realizate in timpul jocului ;
-intelegerea comportamentelor in procesul de schimbare;
-dezvoltarea abilitatii de a folosi metode inedite pentru deblocarea barierelor din comunicare;
-dezvoltare personala prin exercitiile dezvoltate.

Detalii