Psihoterapie

Urmatorul curs de formare va incepe in luna septembrie 2022.

Inscrierile vor avea loc in lunile martie - iulie 2022.

Puteti incepe terapia personala in prezent. 

Terapia personala este obligatorie pentru a obtine dreptul de libera practica.

Lista terapeutilor formatori o gasiti la rubrica Membri.

Regulile de formare in Psihoterapie sau Consiliere sunt prezentate la rubrica Formare a site-ului acppb.ro.

 

Care sunt punctele forte ale formarii in cadrul ACPPB?

  • Asociaţia are deja o bogată experienţă de formare. Începând cu anul 2005, programele ACPPB de formare profesională (de bază și continuă) au inclus peste 1000 de persoane.
  • Echipa de formatori a ACPPB cuprinde psihologi principali / formatori / supervizori, cu formare teoretică şi clinică postuniversitară în psihanaliză, psihoterapie şi psihopatologie – la nivel de master şi doctorat – realizată în România şi în Franţa. Formatorii ACPPB contribuie cu bogata lor experienţă la procesul de transmitere a competenţelor teoretice şi clinice.
  • ACPPB este o asociaţie acreditată de Colegiul Psihologilor din România pentru formarea de bază şi continuă, cu orientare psihodinamică, atât a psihoterapeuţilor cât si a consilierilor în psihologie. Aceasta asigură candidaţilor certitudinea că vor putea lucra autorizat după încheierea formării profesionale în cadrul ACPPB.
  • Metodele de formare – moderne, interactive – îmbină rigoarea şi supleţea: prezentarea de materiale video (peste 50 de ore de materiale video traduse in limba romana), discuţii de caz, dezbateri teoretice, lucru în grupuri mici, joc de rol, supervizare, precum şi o bibliografie bogată pusă la dispoziţia cursanţilor (în limbile romană, engleză, franceză) pornind de la scrierile celor mai importanţi autori europeni şi americani.
  • Seriozitatea echipei de formatori, interes pentru dezvoltarea personală a candidaţilor, supervizarea de bună calitate a activităţii lor profesionale, consultanţa adresată candidaţilor pe întreaga durată a procesului de formare profesională.
  • O atmosferă de lucru colegială, bazată pe respectul adresat cursanţilor, pe încurajarea participării active la procesul de formare, pe crearea unui mediu favorabil dezvoltării profesionale a candidaţilor şi membrilor ACPPB.
  • Posibilitatea realizării unei practici profesionale conform standardelor naţionale şi internaţionale şi ale psihoterapiei psihanalitice și consilierii psihodinamice (in spitale de psihiatrie, institutii de protectia copilului si familiei).
  • ACPPB este membru plin (Full membership) al Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică - http://www.efpp.org/

Viziunea noastra asupra transmiterii psihoterapiei

Formarea in ACPPB nu este reprezentata doar de transmiterea unor procese cognitive si a unei expertize clinice ci si de o initiere in comunitatea morala si sociala a psihoterapeutilor. Formarea terapeutilor nu este doar un proces de achizitionare de cunostinte ci si un proces creativ de devenire care ofera accesul la lumea interna a pacientilor si la un mod de viata autentic al terapeutilor.


Metode de formare unice in peisajul psihoterapeiei psihanalitice romanesti:

  • Interpretarea şi comentarea unor inregistrari video a consultatiilor sustinute de mari psihanalisti si psihoterapeuti (peste 50 de ore de consultatii traduse in limba romana)
  • Vizionare si dezbatere asupra unor consultatiilor filmate sustinute de formatorii asociatiei

În luna septembrie 2022 va începe un nou curs adresat absolvenţilor sau studenţilor facultăţilor de psihologie, sau absolvenţi ai facultăţilor de filosofie, pedagogie, asistenţă socială, psihopedagogie, teologie.

Inscrierile se fac in perioada martie - iulie 2022.
Cererea de inscriere la curs se va face prin email la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.
Cererea va contine un CV cu fotografie si o Scrisoare de intentie (in care prezentati motivatia dumneavoastra pentru a urma acest curs). Veti primi o confirmare a faptului ca am primit aplicatia dvs. Data limita de depunere a cererilor de inscriere: 31 iulie 2022. 
Doua interviuri de selectie (realizate cu doi formatori ai ACPPB) vor avea loc in lunile martie - iulie 2022, in functie de data la care trimiteti aplicatia. Programarile se fac de catre ACPPB.
Un interviul dureaza aproximativ 30 de minute.
Taxa pentru un interviu este de 100 de ron / interviu. 


 

Descrierea cursului : 

Pentru un numar limitat de cursanti din provincie sau din strainatate exista posibilitatea de urmarire a cursurilor on-line (pe aplicatia ZOOM). Deasemenea psihoterapia personala (didactica) se va putea realiza pe Skype/Zoom.
Cursurile (cu o durata de 12-15 ore/lună, timp de 4 ani) au loc în 3 zile de miercuri (sau de joi) pe lună, orele 17,00 – 20,00, şi într-o zi de sambătă pe lună (orele 10,00 – 13,00 sau 10,00 - 16,00) la sediul din strada Soldat Grigore Raducanu, Sector 1. 

 
·         Modulul I cuprinde 500 de ore de seminarii teoretico-clinice (realizate in 4 ani)

-Modulul I se desfăşoară începând cu luna septembrie 2022.
-Costul modulului I: 350 Ron / luna (pentru 12-15 ore/lună).

·         Modulul II: Un minim de 200 de ore de psihoterapie psihanalitică individuală cu o frecvenţă de minim 2 sedinţe / saptămână (sunt recomandate 3 şedinţe / săptămână) cu unul dintre formatorii recunoscuţi de către ACPPB. Modulul II trebuie început la cel mult un an de la începerea modulului I. 

Formatorii pentru Modulul I sunt psihologi / psihoterapeuţi principali acreditaţi de către Colegiul Psihologilor, cu specializare în ţări ale Europei de Vest, (a se vedea rubrica – Lista membrilor ACPPB secţiunea “Formatori”)
Modulul I si II pot fi realizate online in cazul candidatilor din provincie sau din strainatate (utilizand aplicatia Zoom). ACPPB detine o aparatura performanta pentru asigurarea calitatii foarte bune a desfasurari cursurilor online.


Pentru înscrieri la interviul de selecţie trimiteţi un CV cu fotografie şi o scrisoare de intenţie până în data de 31 iulie 2022 prin e-mail la adresa: asociatiadeconsiliere@gmail.com 
Pentru urmatoarea treapta (psihoterapeut specialist) terapia personala se continua:  sunt necesare inca 200 de ore de terapie personala în plus faţă de cele 200 de ore realizate în cadrul primei trepte. Detalii mai jos la rubrica Nivelul de psiholog specialist în psihoterapie.


Informaţii suplimentare: Corneliu Irimia , doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7, Denis Diderot, preşedinte ACPPB,
e-mail: asociatiadeconsiliere@gmail.com

Un nou curs de psihoterapie psihanalitică precum şi un nou curs de consiliere psihologică psihodinamică vor începe în luna ianuarie 2021.
Precizări suplimentare legate de cursurile de formare

 

Doua interviuri de selectie cu candidaţii, viitori cursanţi, pentru o cunoaştere reciprocă, va avea loc la sediul ACPPB (numai cu o programare telefonică prealabilă realizată de catre ACPPB). 
În primul trimestru este necesară plata unei taxe administrative de 80 ron. 
Psihoterapia individuală se realizează cu un membru formator al ACPPB (sau, ca excepţie, cu un formator al unei asociaţii de psihanaliză sau de psihoterapie psihanalitică, doar cu avizul prealabil al preşedintelui ACPPB). O listă a formatorilor ACPPB şi datele de contact va fi înmânată cursanţilor la cererea acestora; ei îşi vor putea alege terapeutul formator pentru psihoterapia personală. 
Se recomandă ca un cursant să nu participe la cursurile teoretice susţinute de terapeutul său. Cursurile respective vor fi recuperate când modulul la care cursantul a lipsit va fi realizat de un alt formator. 

 

PROGRAMA DE FORMARE 
pentru obţinerea treptei de psihoterapeut practicant al ACPPB
(psihoterapie psihanalitică pentru adulţi)

Programa de formare este realizată în acord cu criteriile Colegiului Psihologilor din România.
Scopul cursului de formare pentru treapta
psihoterapeut practicant

La sfârşitul programului de formare participanţii 
- vor putea lucra în calitate de psihoterapeuţi sub supervizare
- vor contribui la propria dezvoltare personală continuă în calitate de psihoterapeuţi
- vor respecta standardele etice şi deontologice ale psihoterapiei şi Codul Etic al Colegiului Psihologilor din Romania si al ACPPB.
Programa de formare
Număr total de ore de curs teoretico-aplicativ: 500 (conform normelor Colegiului Psihologilor din Romania din luna martie 2019)

Capitolul I: Modele teoretice ale psihoterapiei psihanalitice: teoria freudiana, teoria relatiilor de obiect (Melanie Klein, Balint, Fairbairn, Bion), psihanaliza relationala (Thomas Ogden, Stephen Mitchell, Jessica Benjamin, Harold Searles, Owen Renik), intersubiectivism (Stolorow, Atwood, Donna Orange), psihologia sinelui (Heinz Kohut), teoria campului (Ferro), teoria lui Winnicott.
Capitolul II: Istoria psihoterapiei psihanalitice şi a psihanalizei
Capitolul III: Concepte fundamentale în psihoterapia psihanalitică
Capitolul IV: Psihopatologie Psihanalitică
Capitolul V: Cadrul general al psihoterapiei psihanalitice
Capitolul VI: Introducere în tehnica psihoterapiei psihanalitice
Capitolul VII: Analiza visului
Capitolul VIII: Personalitatea, competenţele şi atitudinile psihoterapeutului
Capitolul IX: Dificultăţi ale muncii de psihoterapeut
Capitolul X: Psihosomatica din perspectivă psihanalitică
Capitolul XI: Scrierea cazurilor
Capitolul XII: Practica la spitalul de psihiatrie, in protectia copilului si familiei.

Cursantii au posibilitatea de 4-6 ori pe an sa participe la seminarii sustinute de formatori din strainatate : Israel, Anglia, Franta. (a se vedea rubrica Evenimente)

ACPPB organizeaza trimestrial work shop-uri (acreditate de catre Colegiul Psihologilor) de Psihologie Clinica, Psihoterapie, Dezvoltare personala de grup.

Competenţele cheie ale psihoterapeutului
- evaluarea cererilor / problemelor pacientului;
- conceptualizarea psihologică a problemelor clientului;
- intervenţii psihoterapeutice individuale;
- relaţia terapeutică;
- evaluarea procesului de psihoterapie şi a rezultatelor acestuia

Metode pedagogice utilizate

 • •  Interpretarea şi comentarea unor inregistrari video a consultatiilor sustinute de mari psihanalisti (peste 50 de ore de consultatii traduse in limba romana)
 • •  Vizionare si dezbatere asupra unor consultatiilor filmate sustinute de formatorii asociatiei
 • •  Lucru în grupuri mici
 • •  Intervenţii interactive 
 • •  Studii de caz
 • •  Joc de rol
 • •  Suporturi de curs - materiale documentare
 • •  Analiza practicii
 • •  Supervizarea

 


 

Lista comitetelor profesionale ale ACPPB:

 • 1. Comitetul de Formare (constituit din membrii formatori)

  1. dr. psih. Corneliu Irimia, psiholog principal, supervizor
  2. Magdalena Ionescu, psiholog principal , supervizor
  3. dr. psih. Daniela Luca, psiholog principal, supervizor
  4. Andrei Constantinescu, psiholog principal, supervizor
  5. Prof. dr. psih. Matei Georgescu, psiholog principal, supervizor
  Coordonatorul Programului de Formare în Psihoterapie Psihanalitică şi a Programului de Formare în Consiliere psihologică psihodinamică este Corneliu Irimia.
   

Lista membrilor Comitetului de Etica:
1. Corneliu Irimia, psiholog principal
2. Magdalena Ionescu, psiholog principal
3. Daniela Luca, psiholog principal
4. Andrei Constantinescu, psiholog principal

Comitetul de Etică al ACPPB are ca misiune urmărirea respectării Codului Etic de către membrii ACPPB şi propune sanctiuni în cazul încălcării Codului Etic.

REGULAMENT DE FORMARE
- PSIHOTERAPIE PSIHANALITICĂ -

 

 • Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitică - ACPPB - este o asociaţie de consiliere şi psihoterapie cu orientare psihanalitică.

Paşi în obţinerea atestării ca psihoterapeut cu orientare psihanalitică
1. Obţinerea informaţiilor de bază necesare pentru candidaţi (site ACPPB, prin email);
2. Verificarea de către candidat a îndeplinirii criteriilor minime pentru începerea unui program de formare;
3. Interviuri de selectie. 
4. Întâlniri regulate cu formatorii, supervizorii, coordonatorul programului de formare;
5. Obţinerea atestatelor la finalizarea diferitelor etape ale programului de formare ;
6. Evaluarea în faţa Comisiei de Formare a asociaţiei (comisie din care nu face parte psihoterapeutul formator cu care candidatul şi-a realizat psihoterapia personală).
Condiţii minime preliminarii pentru înscrierea în
programul de formare în psihoterapie psihanalitică al ACPPB:

 • Absolvirea, cu diplomă de licenţă sau student în ultimul an, a facultăţii de psihologie, medicină (psihiatrie), sau absolvent (sau student în ultimul an) al facultăţilor de filosofie, pedagogie, asistenţă socială, psihopedagogie, teologie;
 • Prezentarea către Comitetul de Formare a unui dosar care să cuprindă: 

-Scrisoare de motivare,
- CV cu menţionarea activităţilor clinice şi de formare realizate pana in prezent,
- Fotocopii simple după diploma de licenţă şi după foaia matricolă, 

Etapele (nivelurile) atestării în psihoterapie psihanalitică (conform normelor Colegiului Psihologilor din Romania publicate in luna martie 2019)
Nivelul de psiholog practicant în psihoterapie în cadrul ACPPB
(numit şi psihoterapeut practicant

Sunt necesare:


500 de ore de formare continuă complementară, teoretică şi aplicativă, în psihoterapie psihanalitică în cadrul ACPPB; 

 

 • Un minim de 200 de ore de psihoterapie psihanalitică individualăcu o frecvenţă de minim 2 sedinţe / săptămână cu unul din formatorii recunoscuţi de ACPPB. În perioada cât va lucra sub supervizare candidatul îşi va continua şi psihoterapia psihanalitică personală.

Pentru obţinerea atestatului de psihoterapeut practicant al ACPPB sunt necesare:
1. Prezentarea către Comitetul de Formare a unui dosar care să cuprindă:
- CV cu menţionarea activităţilor clinice şi de formare realizate în cadrul ACPPB.
- Documente relevante pentru pregatirea în psihoterapie psihanalitică a candidatului.
2. Prezentarea unui eseu teoretic sau a unui studiu de caz în faţa Comisiei de Formare. 
b. Psihoterapeut specialist în psihoterapie psihanalitica

Atestarea la nivel de psihoterapeut specialist presupune:

 • Atestatul de psihoterapeut practicant în psihoterapie psihanalitică; 
 • 200 de ore psihoterapie psihanalitică individuală cu o frecvenţă de minim 2 sedinţe / săptămână cu unul din formatorii recunoscuţi de ACPPB (in continuarea celor 200 de ore realizate pentru prima treaptă). 
 • Realizarea a doua supervizari  (individuale sau de grup) cu frecvenţa de o sesiune de 45 de minute pe săptămână cu un supervizor recunoscut de ACPPB (un total de 200 de ore, 2 supervizari de cate 2 ani fiecare).


a) Este obligatorie o supervizare individuală pentru un pacient care se află într-o terapie de minim 2 sedinţe / săptămână. 
b) A doua supervizare poate fi o supervizare individuală pentru un pacient care se află într-o terapie de minim 2 şedinţe / săptămână sau o supervizare de grup pentru un acelaşi tip de pacient.

Notă:
A doua supervizare poate fi realizată în acelaşi timp cu prima supervizare sau după încheierea primei supervizări.