Group Analysis

Desfasurarea cursului:

4-6 sesiuni pe an,  3 zile, in zilele de vineri, sambata, duminica.
Durata cursului – 4 ani.
Numar de participanti pentru un grup de formare : 10 persoane (maxim 12).

 

Formatori: 
Gila Ofer – Israel (coordonatorul programului de formare)

Robin Friedman – Israel

John Schlapoberski – UK

Uri Levin – Israel

Yael Doron – Israel

 

Structura cursului:

-grup de analiza personala cu durata de 4 ani.
-cursuri teoretice
-supervizare (incepand cu cel de al doilea an de curs).

 

Un mare numar de carti si materiale (in limba engleza) din domeniul Group-analysis  sunt puse la dispozitia cursantilor.


Organizator : Cursul este organizat de catre Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, membru plin (full member) al Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica (EFPP).

Detalii despre EFPP gasiti aici: http://www.efpp.org/
Cursul respecta standardele de formare in Group analysis ale Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica.

 

Prezentare Gila Ofer – coordonatorul programului de formare: 
Dr. Gila Ofer este psiholog clinician si a sustinut doctoratul in psihologie la Universitatea Bar-Ilan din Israel.
Dr. Gila Ofer este membru fondator si fost presedinte al Institutului de Psihanaliza Contemporana din Tel-Aviv. In prezent este directorul de formare in cadrul acestui Institut.
Dr. Gila Ofer este membru fondator al Institutului Israelian de Group analysis.
Ea este psihanalist formator si supervizor precum si analist de grup.
Preda si supervizeaza in cadrul unui program post-universitar de psihoterapie la Universitatea Bar-Ilan, la Universitatea din Tel-Aviv.
Este membru al Comitetului Executiv al Federatiei Europene de Psihoterapie Psihanalitica (FEPP), presedintele sectiunii de Psihoterapie de Grup  a FEPP precum si editorul sef al Revistei FEPP.
Dr. Gila Ofer a scris in reviste importante din domeniu si si-a prezentat munca in tari din Europa si SUA. Articole sale sunt centrate pe subiecte ca: influenta viselor analistului asupra procesului analitic, curiozitatea, gender si psihanaliza, iubire si ura in psihanaliza, influenta bolii analistului asupra procesului psihanalitic, inconstientul social.
Ea este editorul Jurnalului Israelian de Psihoterapie de Grup.

 

Robin Friedman, doctor in Psihologie, este psiholog clinician practicant din Haifa, Israel. Lucreaza la catedra facultatii din cadrul Universitatii Haifa. Este presedintele asociatiei Group Analytic Society International,  co-fondator al Institutului de Analiza de Grup din Israel si fost presedinte al Asociatiei pentru Psihoterapie de Grup din Istrael. Cu un doctorat in Psihologie Clinica al Universitatii din Zurich, Robin Friedman a sustinut conferinte  in peste douasprezece tari in intreaga lume, de-a lungul ultimelor doua decenii, cu subiecte precum visele in psihoterapia de grup, unitatea si separarea genurilor, si natura proceselor sociale inconstiente.

Dr. Robin Friedman este co-editor al cartilor „Vise in Psihoterapia de Grup” si „Dorinta, Pasiune si Gen: Implicatii Clinice”, si autor a peste treizeci de articole si esee publicate in numeroase reviste international.  De asemenea a publicat capitole in carti precum „Inconstientul Social in Persoane, Grupuri si Societati” si „ Ghid al Psihoterapiei de Grup” (Wiley-Blackwell).

 


 

Prezentarea Group analysis:

 

Group analysis este o metoda de psihoterapie de grup initiata de S. H. Foulkes incepand cu anii `40. Lucrul in grup s-a nascut, cel mai probabil, din nevoia unei metode eficiente adresate unui mare numar de soldati cu probleme similare dar s-a dezvoltat, rapid, ca o forma mai larga de terapie in care se ofera libertatea de a vorbi despre experientele proprii, despre povestea personala.
Group analysis combina insighturile psihanalitice cu intelegerea functionarii sociale si interpersonale. Interesul este centrat pe relatiile dintre membrii individuali ai grupului si restul grupului ceea ce duce la o intarire a amandurora si la o mai buna integrare a individului  in comunitate, in familie si in reteaua sociala.
Derivand din psihanaliza, Group analysis se fundamenteaza si pe alte traditii si demersuri psihoterapeutice: teoria sistemelor, psihologia dezvoltarii, psihologie sociala.
Group analysis are aplicatii in consultanta organizatiilor, in formare si predare. Group analysis lucreaza cu o larga paleta de contexte, cu numeroase tipuri de probleme si dificultati.
Group analysis reprezinta o cale de intelegere a proceselor din grupurile mici, medii si mari si duce la intelegerea relatiilor dintre o persoana si reteaua de activitati din cadrul numeroaselor grupuri din care un individ poate face parte.
Prin aceste procese de grup putem explora ce gen de impact au aspectele publice si private ale vietii unei persoane asupra unei alte persoane precum si dialectica dintre grup si dezvoltarea persoanei. Membrii grupului sunt sprijiniti, prin impartasirea experientelor si explorare comuna in grup, sa ajunga la o intelegere mai sanatoasa a situatiei lor.
Group analysis este abordarea psihodinamica dominanta din afara Statelor Unite si Canadei. Este un demers care intelege grupul ca pe o entitate organica si insista ca terapeutul sa aiba un rol cat mai putin intruziv, astfel incat sa fie mai degraba un dirijor (ca in muzica) decat un conducator. Grupul nu este vazut atat ca o entitate dinamica in sine cat ca avand anumite functii intr-un context social care ii influenteaza procesele. In tehnica de Group analysis, terapeutul indica membrilor punctele de dependenta excesiva sau inadecvata si ii ajuta sa devina proprii lor terapeuti precum si terapeutii celorlalti membri ai grupului.

 In Bucuresti, in cadrul ACPPB, se afla in derulare un grup de formare in group-analysis (care cuprinde 12 participanti) ce se deruleaza incepand cu anul 2015. Cursul va fi acreditat de catre Colegiul Psihologilor din Romania.

Cursantii au posibilitatea sa participe la conferinte, seminarii de formare continua in Group-analysis in strainatate.

 


 

Costul pentru o sesiune de 3 zile: 150 euro (pentru 17-20 de ore / sesiune).  Inscrierea se face pentru intregul program care are o durata de 4 ani.

O parte din seminariile teoretice se pot desfasura pe Skype – in sesiuni de cate 2 ore.

 Perioada de inscriere – 5 aprilie 2017 – 1 septembrie 2017.

Modalitati de inscriere :

Inscriere pe email la adresa asociatiadeconsiliere@gmail.com.

Trimiteti un CV si o scrisoare de intentie in limba engleza.

 

Detalii despre programul de formare: dr. psih. Corneliu Irimia, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti – asociatiadeconsiliere@gmail.com.

 

 

Asociatia de Consiliere şi Psihoterapie Psihanalitica din Bucureşti (ACPPB) este o asociatie profesionala infiintata in anul 2005 care are 75 de membri si 25 de candidati. ACPPB este o asociatie acreditata de catre Colegiul Psihologilor din Romania pentru a realiza formarea de baza a  psihologilor clinicieni a psihoterapeutilor cu orientare psihanalitica precum şi a psihologilor in consiliere psihologica (cu orientare psihodinamica) (a se vedea site-ul internet www.copsi.ro la rubrica „Registrul Furnizorilor de Formare”).